Razjašnjenje - razjašnjenja (v. grijeh i kazna)

 Najmlađi (austrijski)  biskup Andreas Laun,  u svom komentaru KLARTEXT-u o kazni Božjoj, odgovara  na bezbrojne kritike u medijima  koje je izazvao njegov tekst prošloga petka
 
Salzburg (kath.net)
Ljubljeni kritičari,  za mene je potpuno  nemoguće  pročitati sve  vaše komentare i na njih odgovoriti. No, najprije riječ za sve, a na poseban način za kritičare, tvorce ovog  „novinarstva uzbuđenja ", ali i za one koji se sa mnom slažu. Ako sam pogriješio i ako se ne „uklapam" u ljudska razumijevanja  - poput  tehničara za  naftu  u Meksičkom zaljevu  - žao mi je i ispričavam se.

No,  pravilno i dobronamjerno čitanje teksta ne dopušta nikakvu zabunu i nesporazum s čitateljima!  Razočaran sam da javni dijalog neće uspjeti. Zašto, dame i gospodo,  jer ne možete i ne želite vjerovati  ono što jasno pišem?

Pa opet, još jednom,  uvjeren sam da mi ljudi nemamo pravo osuđivati druge ljude,  to pripada samo Bogu!

 Ali izgleda mi nepravedno  vaše predbacivanje,  kao da je vaše pravo zahtijevati:  da, ja ne smijem osuđivati - što i ne činim - ali vi, vi uzimate pravo mene napadati  mene,  osuđivati me zbog mojih tobožnjih izjava,  od kojih sam se ja izričito ogradio i odbacio!  I bit ću iskren, ja ne vjerujem  da vi stvarno vjerujete  da ja mislim ono što mi predbacujete!
Zašto me držite manje moralnim  od sebe? Kao da bih ja imao manje sućuti za žrtve i za njihove roditelje,  nego što imate vi?  Zašto  me držite tako glupim  da zbog takvih, namjerno izazvanih megalomanskih izjava, idete na mene isukanim noževima?

Ako čitam što vi pišete,  najprije pokušavam pravilno shvatiti  što sam pročitao, a onda u slučaju sumnje, pretpostavljam onu bolju varijantu!

Zašto tako ne činite, zašto ne možete tako učiniti? Ili je prevelika mržnja nekih  na pravičnost?  Znam da ima  i bit će mnoštvo nepoučljivih  koji  sada mene, a možda  i Crkvu odbacuju  i  strasno  bi željeli  da sam tako „zao" kako to oni vruće žele, da sam takav da oni mogu galamiti! Znam da te ljude nikako ne mogu uvjeriti!  Moj zaključak je: moram vam biti još teži nego do sada!

Ateistima među kritičarima želim reći: zašto se vi uopće uzbuđujete?  Bog Biblije i Crkve ionako ne postoji u vašim očima , jedan kao što sam ja, u vašim očima  priča samo "bajke"; zašto uzbuđivanje zbog nečeg nepostojećeg, zar se plašite  „duhova" (vještica)? Ili bi moglo biti to da na govor o Bogu koji kažnjava  tako agresivno reagirate, jer sami niste tako sigurni u svoje vlastite tvrdnje  kao što se pretvarate da jeste?

Usput, možda biste se i mogli uzrujavati, jer gotovo u svim religijama, ja ne znam neku koja kaže drugačije,  Boga je i sudac ljudima!

Ali budite oprezni! Vaš sarkazam i vaše ruganje  bi moglo pogoditi muslimane , koji, iako različiti od kršćana, ipak tvrdo vjeruju da Bog kažnjava - i reagiraju na  napad  na svoju vjeru drugačije nego ja!

 Ljubljeni kritičari, u ovom tekstu, je bilo  bitno pitanje "kazne Božje". Jer u svijesti ljudi, unatoč svoj  vašoj pobuni, je ova svijest duboko ukorijenjena i može, ako je ne shvatimo kršćanski (kao nadu, kako kaže papa Benedikt) dovesti do stresnih  tjeskoba, od kojih nas je Krist otkupio!

Istina i ne-tabuiziranje oslobađa!  Opet vam kažem, vjerovali vi to ili ne: ja sam katolik i mislim da nisam sudac  Boga i njegove sudačke vlasti! Vi biste mogli napraviti ispit savjesti - čak i vi  imate savjest, neovisno od vjere! - Zašto mi ne vjerujete i ne želite vjerovati - kao da vi bolje znate što ja mislim, nego to znam ja sam!

Ako među onima koji mi odobravaju i stoje uz moje mišljenje ima i onih koji misle da sam izjednačio: Love parade je grijeh i sama nesreća je kazna Božja, onda vam trebam reći: I vi, a ne samo kritičari me niste točno čitali, niti pravilno shvatili.

 Spomenuta  ideja je bila i jest samo „pokušaj razmišljanja"  koje nije niti kršćansko, a još manje razumsko.